Viza de scurta sedere conditionata de invitatie

poza 255

Cetateanul non-UE posesorul unui pasaport simplu, poate obtine viza de scurta sedere cu una sau mai multe calatorii daca prezinta misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Romaniei o invitatie scrisa, avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari, din partea unei persoane fizice sau juridice din Romania.

Invitatia, insotita de o serie de documente, in functie de scop, se ridica, se completeaza in doua exemplare si se depune la sediul formatiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari, in vederea aprobarii.

Invitatiile se aproba in 60 de zile de la data depunerii.

Pentru strainii care urmeaza sa vina in Romania in scop turistic, in grupuri organizate de minimum 20 de persoane, la solicitarea societatilor comerciale, membre ale Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, aprobarea invitatiilor se face în termen de 30 de zile de la data depunerii.

In cazul aprobarii, un exemplar al invitatiei va fi inmanat invitatorului, care o va transmite catre invitat. Invitatia va fi prezentata, in original, la misiunea diplomatica sau la oficiul consular, insotita de celelalte documente, pentru obtinerea vizei romane. Aplicatia pentru viza se face in termen de 30 de zile de la aprobarea invitatiei, in caz contrar invitatia isi pierde valabilitatea.

Invitatorul, persoana fizica sau juridica va suporta cheltuielile ocazionate de indepartarea de pe teritoriul Romaniei a strainilor invitati. Invitatia constituie titlu executoriu in situatia in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza.

Exceptii pentru viza de scurta sedere

Exista anumite situatii cand pentru obtinerea unei vize de scurta sedere nu mai aveti nevoie de invitatie avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari, situatie in care solicitati viza de la reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare cu o invitatie autentificata notarial.

Pentru aprobarea unei vize de scurta sedere, Centrul National de Vize solicita avizul Inspectoratului General pentru Imigrari marindu-se astfel termenul de acordare a vizei. Inspectoratul General pentru Imigrari emite avizul pentru viza de scurta sedere in 7 zile lucratoare de la data primirii solicitarii, iar in situatii temeinic justificate termenul poate fi prelungit cu inca 7 zile lucratoare.

Leave a Reply