MODIFICARI LEGISLATIVE 2018

Romanian economy concept with national flag and stack of golden coins on blue background - 3D render

Salariul mediu brut, una dintre conditiile care trebuie indeplinita de strainii care solicita prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca, a fost majorat de la 3131 la 4162 de lei, ca urmare a unor modificari legislative. Totodata, incepand cu data de 01 ianuarie a.c., salariul minim brut garantat in plata este de 1900 de lei.

In conformitate cu prevederile art. 56 alin. (1) din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, ”strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut. In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin 4 ori castigul salarial mediu brut”.

Prelungirile ulterioare ale dreptului de sedere temporara in scop de munca se acorda daca strainul prezinta urmatoarele documente:

a) contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca;

b) dovada mentinerii salariului cel putin la nivelul prevazut la alin. (1) pe toata perioada sederii acordate anterior.

Astfel, in contextul noilor modificari prevazute de Legea nr.3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, informam ca, incepand cu data de 06 ianuarie 2018, castigul salarial mediu brut este de 4162 de lei.

Totodata, incepand cu data de 01 ianuarie 2018, salariul minim brut a fost stabilit la 1900 de lei, prin HG nr.846/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut garantat in plata.

Aceasta conditie este necesara la solicitarea de viza de lunga sedere pentru angajare si detasare in scopul desfasurarii de activitati lucrative pe teritoriul Romaniei, la prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de detasare si pentru studii, precum si la acordarea dreptului de sedere pe termen lung.

Precizare: modificarea salariului mediu brut in contractual individual de munca, precum si transmiterea acestor date catre Inspectoratete Teritoriale de Munca, se fac ori de cate ori intervin schimbari privind modificarea salariului mediu brut la nivel national, la data intrarii in vigoare a modificarii

Leave a Reply